دولت در حال کوچکتر شدن است
بورس نیوز:
سید علی روحانی، معاون سیاستگذاری اقتصادی وزارت اقتصاد در این همایش ضمن تاکید بر اهمیت تامین مالی دانش بنیانها، بهرهوری و همینطور هدایت سرمایهها به سمت بخش مولد اقتصاد اظهار کرد: هماهنگیهایی بین وزارت سمت، معاونت علمی و... انجام شده تا صنایع به سمت دانش بنیان شدن حرکت کنند. یکی از ضروریات در تحقق این امر، تامین مالی پروژههای دانش بنیان است. وزارت اقتصاد مجموعهای از ابزارهای مالیاتی و بیمهای و گمرکی دارد که به تامین مالی و نیازمندیهای دیگر پروژهها کمک کند. امیدواریم با همکاری سازمان بورس بتوان نهادهای واسط را توسعه داد و به تسهیل پروژههای بزرگ دانش بنیان کمک کرد.
او افزود: نکته دیگر، اصلاح نظام انگیزشی صادرات دانشبنیانها بود. توسعه صندوقهای نهاد واسط هم که بتوانند ضمانتنامه صادر کنند، از اهمیت برخوردار است. بانکها زبان شرکتهای دانش بنیان را نمیفهمند. ارزیابی پروژهها باید توسط این نهادهای واسط انجام شده و ضمانتنامه صادر شود و تامین مالی صورت بگیرد. ۵ الی ۱۰ هزار میلیارد تومان ظرفیت صدور ضمانتنامه افزایش یافته است
او در ادامه ضمن تاکید بر اهمیت بهرهوری اظهار کرد: یکی از ابزارها در راستای افزایش بهرهوری، اوراق گواهی صرفهجویی بوده که به منظور صرفهجویی سوخت طراحی شده، اما تقریباً منتشر نشده است. نظام انگیزشی این ابزار مشکل داشته و باید اصلاح شود. نظام انگیزشی باید به سمت بازاری کردن صرفهجویی برود و بورس انرژی هم ظرفیت لازم برای توسعه و استفاده از این ابزار را دارد.
روحانی در ادامه گفت مهار تورم با هر روش تحلیلی در گرو کنترل رشد نقدینگی است، در این خصوص در دو سال اخیر عملکرد مناسبی داشتیم، ولی باید از نقدینگی موجود استفاده مناسب کرد. خلق نقدینگی جدید باید محدود شده و نقدینگی موجود به صورت بهینه مورد استفاده قرار بگیرد.
او تصریح کرد: عملکرد مطلوب بازار سرمایه چند پیش نیاز دارد؛ اولین پیش نیاز، پیش بینی پذیری اقتصادی است. همانطور که میدانید عاملان اقتصادی در سالهای اخیر به دلیل ابلاغیههای مکرر و تصمیمات مختلف امکان پیشبینی نداشتند و این پیشبینی ناپذیری روند بازار سرمایه را هم تحت تاثیر قرار داده است. علاوه بر این تحولات ماههای اخیر، نشان میدهد به شدت نیازمند شورای ثبات مالی هستیم. تصمیمات حوزه پولی در ثبات بازار سرمایه و ناترازی بانکها اثرگذار است این تاثیرات باید تحلیل شده و تصمیماتی که روی بازار مالی تاثیرگذار است، با هماهنگی اتخاذ شود.
در بازار سرمایه به جهت توسعههایی که صورت گرفته، معضل ابزار نداریم، انواع ابزارها در این بازار وجود دارد و اگر هماهنگی در سیاستهای پولی و مالی و حرکت به سمت پیشبینی پذیر کردن اقتصاد صورت بگیرد، بازار سرمایه در کنترل نقدینگی کمک شایانی خواهد کرد.
او خاطرنشان کرد: وقتی سود افزایش پیدا میکند و ما کنترل نقدینگی انجام میدهیم، یعنی بخش بزرگتری از نقدینگی صرف پرداخت سود خواهد شد و بخش کوچکتری به تامین مالی تخصیص خواهد یافت؛ به عبارتی تامین مالی از محل خلق پول هم محدود میشود. در بخش واقعی اقتصاد، تامین مالی معضل بزرگی است. روند رشد اقتصادی ما در بخش غیرنفتی کاهنده بوده و دلیل این کاهندگی، همان معضل تامین مالی است.
روحانی تصریح کرد: روندهای اقتصادی سالهای اخیر نشان میدهد دولت در اقتصاد ایران در حال کوچکتر شدن است. درآمدهای مالیاتی هم اگرچه به لحاظ ریالی در سالهای اخیر صعودی بوده، اما نسبت درآمدهای مالیاتی به GDP نزولی است. دولت ما در حال کوچکتر شدن است و این اخطاری به سیاستگذاران است که وقتی دولت کوچک شود، خدمات عمومی که به عهده دولت هست نیز کاهش خواهد داشت.
او عنوان کرد: بزرگترین نقش بازار سرمایه این است که این بازار ناظر به بخش واقعی اقتصاد است و مهمترین نقش آن هم تامین مالی است. در دو سال اخیر اقدامات نسبتاً خوبی در این حوزه صورت گرفته است. نمونه آن انتشار اوراق گام بود که به تامین مالی زنجیره تولید کمک میکند و نیاز به خلق پول شبکه بانکی را کاهش میدهد. سال گذشته شاهد بیش از ۵۰ همت انتشار اوراق گام بودیم. البته آسیبهایی بر این موضوع مترتب است از جمله آنکه مصارف اوراق مصارف محدودی بود که منجر به افزایش نرخ تنزیل این اوراق شده بود و با تدابیری که اندیشیده شد این مصارف افزایش یافت و انگیزه برای نگهداری اوراق گام افزایش یافت و احتمالاً سال آینده کمک شایانی به تامین مالی از طریق انتشار گام خواهد کرد. همچنین در حوزه تامین مالیهای بزرگ مقیاس، ابزار شرکتهای سهامی پروژه را داریم که تجربه موفقیت آمیزی هم در این زمینه داشتهایم و چند پروژه نیز مترصد پذیرش و تامین مالی به این روش هستند. همچنین سال گذشته ۴۰ هزار میلیارد تومان برای تامین مالی SMEها صورت گرفت که احتمالاً امسال این عدد به ۵۰ هزار میلیارد تومان خواهد رسید.